donderdag 4 september 2014


25 september Martijn Aslander in Oss

Martijn Aslander is professioneel lifehacker en verbinder van mensen, informatie en ideeën. Hij is een veelgevraagd spreker op congressen, geeft advies aan overheid en bedrijfsleven en is schrijver van o.a. het boek Easycratie.

Zowel in zijn publicaties als op het podium laat hij de ongekende mogelijkheden zien van de huidige netwerksamenleving voor mens en arbeidsmarkt.

De ‘nieuwe renaissance’, waarin kennisverspreiding sneller gaat dan ooit, biedt enorme kansen voor mensen om zich bottom-up te organiseren en sneller, efficiënter en zonder bureaucratie dingen voor elkaar te krijgen en oplossingen te vinden voor moeilijke vraagstukken.


Lifehacking is volgens Nederlands lifehacking-docent en -pionier Martijn 
Aslander een mix tussen timemanagement, kennismanagement en persoonlijke 
ontwikkeling, met een vleugje web 2.0 en een vleugje MacGyver. Het gaat er 
volgens hem over hoe je informatie opspoort, organiseert, filtert en deelt, 
overzicht houdt en voorkomt dat je gaat lijden aan informatiestress. 

Lifehacking gaat over meer doen, in minder tijd met minder stress, zodat je slim kunt bewegen in de informatie en netwerksamenleving. Bron: Wikipedia

De Osse Social Media Club 0412 is ontzettend blij dat het gelukt is om Martijn 
Aslander naar Oss te halen om zijn verhaal over lifehacking en meer te vertellen 
aan een ieder die het interessant vindt om hier meer over te weten. Martijn 
Aslander is een veelgevraagde spreker en heeft een interessant verhaal over hoe je op een slimme manier je leven gemakkelijker kunt maken.

De bijeenkomst is op donderdag 25 september in de Biibliotheek Oss, Raadhuislaan 10 en gratis toegankelijk. Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 
20.00 uur. We vinden het prettig wanneer u zich vooraf aanmeldt via onze 
Facebookpagina https://www.facebook.com/SMC0412 of door een e-mail te 
sturen naar info@smc0412.nl


Toegang Gratis
Datum: donderdag 25 september 2014
Waar; Bibliotheek Oss, Raadhuislaan 10 Oss (achter bibliotheek gratis parkeren vanaf 18.00 uur)
Binnenlopen: 19.30 -20.00
Aanvang lezing: 20.00

Martijn snijdt hot thema's aan en interessant en met de komende gemeenteraad verkiezingen in Oss

‘Stop met beleid’

Een op de zeven Nederlanders, de ambtenaren, controleren die andere zes en dat zou binnen tien jaar tot het verleden behoren. "We kunnen minder doen en dan heb je ook veel minder beleid nodig."
Waarom koopt de ene gemeente een website van 100.000 euro en de andere gemeente ook weer een website van 100.000 euro? Die vraag is natuurlijk vaker gesteld, maar spreker en schrijver Martijn Aslander heeft veel radicalere ideeën. Een voorbeeld? Hef de ministeries op, adviseert Aslander, die wordt gezien als een kenner van de netwerksamenleving.

De overheden doen te veel dubbel werk, is de kern van de kritiek. We moeten heel anders gaan werken. "Daarmee voorzie ik het einde van alle grote overheidsorganisaties en dat is ook helemaal niet erg", zegt de spreker. Het advies is vaak te wachten op technologische vooruitgang. "Dan kunnen we minder doen en dan heb je ook veel minder beleid nodig."


Ministeries
We moeten af van de ministeries en op weg naar een soort verenigde provincies van Nederland, is zijn vergezicht. Waarom? "Ministeries werken verlammend. Ze reageren te traag. Ze opereren ook niet op de schaal van maatschappelijke werkelijkheid. De tijden dat je vanuit Den Haag en Brussel het maatschappelijk leven kon bepalen zijn al lang voorbij."

Dan burgerparticipatie. Ook dat moet over zijn. "We moeten naar overheidsparticipatie." Het idee is dat je als gemeente de inwoners niet in de weg gaat lopen als ze lekker bezig zijn met het een of andere experiment. Schept dat een precedent voor anderen om zo maar wat te rommelen? Nee, volgens Aslander. "Je communiceert gewoon duidelijk waarom je bepaalde, unieke experimenten wil steunen door niet in de weg te lopen."

Beleid
Stop met beleid, is weer zo'n prikkelende stelling van de spreker. Wacht, kijk wat er gebeurt, begin dan en houd in de gaten of het wel of niet werkt. Ideeën op voorhand, die werken niet. "Daarom moeten we daar nu echt eens mee ophouden. Stoppen met beleid dus."

Ter afsluiting steekt Aslander de congrestijgers van het land een hart onder de riem. De op congressen veel gevraagde spreker vindt dat bestuurders en ambtenaren niet vaak genoeg bij elkaar kunnen komen om van elkaars fouten te leren. "Borreltje erbij, geen probleem."

Colleges
De visie van Aslander komt uit het eerste college in de online reeks van Oomoc. "De discussie over waar de overheid van is, kan beter worden als de kennis en ideeën hierover toegankelijk(er) worden", staat op de website van het initiatief. "Daarom zijn we gestart met online colleges over het functioneren van de overheid." Het doel is de boel door discussies in beweging te krijgen.

Of de vrij radicale stellingen van de eerste spreker de overheid verder helpen, dat is dus een vraag voor iedereen.


door NICO VAN WIJK 28 aug 2014


De SMC0412 is in februari 2012 opgericht en heeft als doel om jaarlijks een aantal inspirerende bijeenkomsten rondom de inzet van sociale media te organiseren voor belangstellenden uit Oss en omgeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten